Женшенът (Panax Ginseng) е доказано едно от най-ценните творения на

...
 Женшенът (Panax Ginseng) е доказано едно от най-ценните творения на
Коментари Харесай

Женшенът - коренът на живота

 Женшенът  (Panax Ginseng) е потвърдено едно от най-ценните творения на природата, познато от незапомнени времена и употребявано за възстановяване на качеството на живот на хората. Наричан още „ Коренът на живота ” или „ Коренът на дълголетието ”, това магическо коренище от древността е посочено за панацея – лек за всички заболявания. Залегнал в китайската обичайната медицина от хилядолетия, женшенът оказва изцяло тонизиращо деяние върху организма и от дълго време е прочут като „ мъжка билка ”.

 Смята се, че хората в източна Азия са познавали и ценили високо свойствата на женшен още преди 5000 години. Неговото име „ Panax Ginseng ” идва обаче от гръцки и в дословен превод значи точно панацея. Някои от корените на растението наподобяват изключително доста човешка фигурата и неслучайно от китайски женшен значи корен-човек. Някога корените с форма на човешко тяло били изключително скъпи. В избран стадий те се ценяли повече от златото.

 Хилядолетната история на билката е причина към нея да витае тайнствен и именит ореол. Някои митове описват, че женшенът е подарък от Боговете и може да се трансформира в животно или човек. Една друга история споделя по какъв начин „ Коренът на живота ” се зародил, когато една мълния паднала в планински поток. Водата се стичалата в образувалата се дупка и по този начин на бял свят се появил женшенът – подарък от природата, кондензиран с небесната мощ на огъня.

 Като  оставим настрани легендите и се фокусираме върху обстоятелството, че женшенът вирее на земята от към милион години и все пак е съумял да устои на множеството климатични и земни промени, напряко ни побиват тръпки и все по-натрапчиво ни се коства, че тук в действителност е намесена Божията дума. Дали е по този начин или не, няма по какъв начин да знаем, по тази причина просто ще се фокусираме върху същността на чудодейния корен и неговите изгоди върху човешкото здраве.

 Женшенът пораства най-вече в Североизточен Китай, Северна Корея, Тибет, Сибир. Култивира се още в Кавказ, Украйна и други региони на някогашния Съветския съюз. Растението доближава височина сред 30-60 см, а коренът му е с диаметър 3-8 см. Лечебният корен е многогодишната част на растението, до момента в който надземната част е едногодишна. Корените намират необятно приложение в доста лекарствени препарати, само че се употребяват с лечебна цел едвам след 5-годишната възраст на растението. Обикновено цветовете на женшена са бели на цвят, дребните му плодчета са ярко червени. Самият корен пораства извънредно постепенно и през цялото това време (период от 4-6 г) той натрупа жинзенозиди (вид сапонини и гликозиди), които имат неповторима конструкция и деяние.

Инфо: www.gotvach.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР